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RE: LAND AT HEYFORD PARK 

 

ADVICE 

 

1. We are asked to advise as to the new provisions of NPPF23, published in December 

2023. Specifically, we are asked to advise as to whether, if paragraph 77 of the 

revised NPPF applies, Cherwell DC are required to demonstrate a four or five – year 

housing land supply. 

 

2. We are firmly of the opinion that, pursuant to these provisions, Cherwell DC is 

required to demonstrate a five – year housing land supply for the reasons set out 

below. 

 

3. Paragraph 77 applies from the day of publication of the 2023 NPPF. Where it applies, 

it requires that, 

“local planning authorities should identify and update annually a supply of specific 

deliverable sites sufficient to provide either a minimum of five years’ worth of 

housing, or a minimum of four years’ worth of housing if the provisions in paragraph 

226 apply.” 

4. Paragraph 226 provides that the requirement to demonstrate a 4 – year supply, 

“… applies to those authorities which have an emerging local plan that has either 

been submitted for examination or has reached Regulation 18 or Regulation 19 

(Town and Country Planning (Local Planning) (England) Regulations 2012) stage, 

including both a policies map and proposed allocations towards meeting housing 

need. This provision does not apply to authorities who are not required to 

demonstrate a housing land supply, as set out in paragraph 76. These arrangements 

will apply for a period of two years from the publication date of this revision of the 

Framework.” (Emphasis added) 

5. Cherwell DC has an emerging Local Plan that has reached Regulation 18 stage and 

proposes allocations towards meeting housing need. However, this does not include a 

policies map. Paragraph 226 is clear that “both” a policies map “and” proposed 
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allocations towards meeting housing need are required for a LPA to benefit from the 

requirement to demonstrate a four – year supply. Accordingly, Cherwell DC remains 

subject to a requirement to demonstrate a five – year housing land supply. 

 

6. The Council’s Regulation 18 consultation does contain a number of plans/maps. 

However, these do not constitute “a policies map” as defined by the relevant 

legislative provisions. 

 

7. Section 20(3) PCPA 20041 and Regulation 22(1)(b) of the Town and Country 

Planning (Local Planning) (England) Regulations 2012 (“the 2012 Regulations”) 

together require that where a Local Planning Authority submit a development plan 

document to the Secretary of State for independent examination, they must “in 

addition to the development plan document”2 send the Secretary of State, “a 

submission policies map if the adoption of the local plan would result in changes to 

the adopted policies map”3 (emphasis added). In defining “proposed submission 

documents” Regulation 17 also distinguishes between “the local plan which the local 

planning authority intend to submit to the Secretary of State” (paragraph (a)) and the 

“policies map”, which is also to be submitted “if the adoption of the local plan would 

result in changes to the adopted policies map” (paragraph (b)). 

 

8. Regulation 5 sets out the documents that are to be prepared as Local Development 

Documents (“LDDs”). By virtue of Regulation 6, any document listed in Regulation 5 

(1) (a) (i) (ii) and (iv) is a “local plan”. The policies map is not a document listed in 

Regulation 5 (1) (a) (i) (ii) or (iv) and is not, therefore, a “local plan” (or DPD). 

Instead, the “policies map” is a LDD listed in Regulation 5 (1) (b) and is described as 

a “map which accompanies”4 one of the documents listed in Regulation 5 (1) (a) 

“and which shows how the adopted policies map would be amended by the document 

if adopted”. 

 
 

1 Planning & Compulsory Purchase Act 2004. 
2 Sec;on 20 (3) PCPA. Note: Sec;on 20 (3) will be replaced by a new s15LD (inserted by s.97 and Schedule 7 of 
the Levelling Up and Regenera;on Act 2023). However, these provisions will be brought into force by 
Regula;ons pursuant to s255(30(b)) and are not yet in force. 
3 Regula;on 22 (1) (b) of the 2012 Regula;ons 
4 Emphasis added 
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9. Regulation 2 (1) of the 2012 Regulations also defines “submission policies map” as 

follows, 

“submission policies map” means a map which accompanies a local plan submitted to 

the Secretary of State under section 20(1) of the Act and which shows how the 

adopted policies map would be amended by the accompanying local plan, if it were 

adopted” (Emphasis added). 

10. It is clear from these provisions that the policies map is a distinct single document 

which is separate from the Local Plan. This was confirmed by the Court in the case of 

Jopling v Richmond upon Thames LBC [2019] EWHC 190 (Admin) (paragraph 14). In 

R. (oao Bond) v Vale of White Horse DC [2019] EWHC 3080 (Admin), it was also 

confirmed that the Local Plan does not include the policies map, because whilst the 

policies map is a LDD, it is not a DPD (see paragraphs 43 and 50). 

 

11. It follows, in our view, that the fact that plans/maps included are included in a Local 

Plan, or in a Local Plan consultation document, does not mean that there is a policies 

map within the meaning of the relevant legislative provisions. The policies map is a 

separate and distinct document as defined above. 

 

12. Whilst Cherwell DC has reached Regulation 18 consultation stage, it has not 

produced a distinct, separate policies map that shows how the adopted policies map 

would be amended by its proposals5. It does not, therefore, benefit from the provisions 

of NPPF226, and Cherwell DC remains subject to the requirement to demonstrate a 

five – year housing land supply.  

 

13. Further and in any event, Regulation 9 (1) of the 2012 Regulations sets out what the 

policies map must contain: 

“9.—(1) The adopted policies map must be comprised of, or contain, a map of the local 
planning authority’s area which must—  

(a)be reproduced from, or be based on, an Ordnance Survey map; 

(b)include an explanation of any symbol or notation which it uses; and 

 
5 Regula;on 2 (1), Regula;on 5 (1) (b) and Regula;on 17 – above. 
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(c)illustrate geographically the application of the policies in the adopted development 
plan.” 

(Emphasis added) 

 

14. We note that the above requirements are mandatory (use of the words “must”). The 

maps/plans in Cherwell DC’s Regulation 18 consultation document do not meet these 

mandatory requirements for the following reasons. 

 

15. First, Regulation 9 (1) reiterates that there is a requirement for a single policies map 

(use of the words “the”). It further requires that this policies map must comprise of or 

contain “a map of the local planning authority’s area” that meets the requirement of 

Regulation 9 (1).  

 

16. The only map of the local planning authority’s area that we can see in the Regulation 

18 consultation document is the Key Diagram: Spatial Strategy Map in Chapter 3. 

However, whilst this notes, in indicative form, the location of various settlements in 

the settlement hierarchy and the preferred housing and employment allocations 

consulted on at Regulation 18 stage, it does not illustrate geographically the 

application of the proposed policies of the Plan. This is because: 

 

(a) The Key Diagram does not show the geographical application of many of the 

proposed policies in the Regulation 18 consultation, for example those relating to 

the Green Belt, LGS, heritage/conservation, regeneration areas, town 

centres/primary shopping frontages, conservation target areas etc. 

 

(b)  It is questionable whether the Key Diagram even illustrates geographically the 

application of policies relating to the proposed settlement hierarchy and proposed 

allocations, since it is largely thematic/indicative, and it is arguably not possible to 

ascertain, from this plan, the precise geographical areas to which those policies 

are proposed to apply.  

 

(c) We note, by analogy, the degree of detail on the policies map that has been 

produced separately, and sits alongside, the Council’s adopted Plan. The existing 



 5 

policies map is a good example of a map of the Local Authority’s area, that is 

separate to the DPD, and that illustrates geographically the application of the 

policies in the Plan (and which meets the other requirements of Regulation 9 (1)).  

The Key Diagram: Spatial Strategy Map in the Council’s Regulation 18 

consultation document is not comparable and does not meet the requirements of 

Regulation 9 (1). 

 

(d) Indeed, The Key Diagram: Spatial Strategy Map in the Regulation 18 consultation 

document is much more akin to a figure within the Council’s adopted local plan 

than to the adopted policies map - see Partial Review: Figure 10: Spatial Strategy 

– Key Diagram6 (“Figure 10”). Figure 10 is distinct from the Council’s published 

policies map and is included within the DPD itself (just as the Key Diagram is 

included in Chapter 3 of the Consultation proposals itself). We do not consider 

that it could be reasonably argued that Figure 10 comprises a policies map within 

the meaning of the relevant legislative provisions. Indeed, we note that the 

Council itself notes the distinction between the Figure 10 diagram in the adopted 

Partial Review DPD and the statutory policies map at 5.16 of the Partial Review 

DPD7, 

 “Figure 10 illustrates our strategy for accommodating growth for Oxford... Our 

statutory policies maps provide a more detailed illustration of the specific 

requirements for each development site”. 

 

17. We accept that there are several other plans and maps within the Regulation 18 

consultation document (for example, Area Strategy plans showing more detail in 

relation to proposed allocations at Bicester, Banbury, Kiddlington and Heyford Park, 

and a number of plans within the Appendix to the proposed consultation document). 

However, none of these maps/plans constitutes “a map of the local planning 

authority’s area”8 - each is an extract relating to a specific part of the local planning 

authority’s area. The requirement for a single, composite map, illustrating the 

geographical application of relevant policies across the local planning authority’s 

area, is, presumably, to ensure that the public is not required to cast around amongst 

 
6 CD G3, hardcopy p.65 or e-copy p.66. 
7 CD G3, para. 5.16 at hardcopy p.66 or e-copy p.67. 
8 Reg 9 (1) 2012 Regula;ons 



 6 

various plans / maps / documents for pieces of a jigsaw to understand how the policies 

apply across the LPA’s area. There is no single map of the local planning authority’s 

area within the Regulation 18 consultation document to which the public can turn to 

understand the same. 

 

18. In any event, even if read together (which we do not accept is permissible, having 

regard to the requirements of the legislation – above), these maps/plans do not, 

together, comply with the other mandatory requirements of Regulation 9 (1), such that 

they could together be described as a policies map. For example: 

 

(a)  Appendix 7 of the Regulation 18 consultation, which shows areas of the proposed 

designation for Local Green Space, is not “reproduced from, or be based on, an 

Ordnance Survey map” (Regulation 9 (1)). It is based on a series of aerial 

photographs. We cannot see any plan or map within the Regulation 18 

consultation document that illustrates geographically the extent of proposed LGS 

designation within the Local Authority area on an OS base.  

 

(b) We further note that proposed Policy CP56 envisages that sites comprising LGS 

will be shown “on the policies map and Appendix 7”9 (emphasis added). This 

clearly illustrates that the LPA envisages that a separate policies map will be 

produced in addition to Appendix 7. Whilst Appendix 7 forms part of the 

consultation proposals there is, however, to date, no separate policies map (or, 

indeed, any other map showing LGS). 

 

(c)  Appendix 4 illustrates proposed indicative changes to Green Belt boundaries, but 

it does not illustrate geographically the application of the proposed policies 

relating to the Green Belt. This is because it does not show the entirety of the 

Green Belt boundaries across the Local Planning Authority area to which the 

proposed policies would relate. It is focused on the proposed boundary changes at 

Kidlington only. This, and the (in any event) indicative nature of the boundary 

changes, is reflected in its title: “Green Belt: Indicative Boundary Changes”. This 

contrasts with the adopted policies map, which does show the full extent of the 

 
9 See Chapter 3 – Theme 3: Building Healthy and Sustainable communi;es 
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Green Belt in Cherwell, and therefore illustrates geographically the application of 

relevant adopted policies relating to the Green Belt. 

 

19. Finally, it does not appear as if the consultation proposals are sufficiently advanced 

such that the LPA would be in position to produce a map illustrating geographically 

the application of its proposed policies in any event. This is because, at various places 

in the Regulation 18 consultation document, the LPA asks whether additional policies 

that would need to be illustrated on a policies map should be brought forward. It also 

asks, at various places in the Regulation 18 consultation document, whether the 

proposed geographical extent of proposals should be taken forward. There are 

numerous examples throughout the consultation document, but to illustrate the point: 

 

(a)  In relation to LGS (CP56), the LPA asks whether any additional sites should be 

proposed for designation as LGS10.  

 

(b) In relation to Bicester, the consultation document asks whether additional or 

alternative sites should be proposed, and whether other areas of land should be 

safeguarded for transport schemes11.  

 

(c) In relation to the town centres, the consultation document asks whether town 

centre and primary shopping frontage boundaries should be taken forward12. 

 

(d) In relation to the Green Belt, the boundary changes are said to be “indicative” 

(above). 

 

Conclusion 

 

20. For all those reasons we are firmly of the view that Cherwell DC does not meet the 

requirements of NPPF226. The emerging local plan does not include a policies map 

as required by that paragraph. Cherwell DC therefore remains an Authority that is 

subject to the requirement to demonstrate a five – year land supply. 

 
10 See Chapter 3 – Theme 3: Building Healthy and Sustainable communi;es: Ques;on 26. 
11 See Chapter 5: Bicester Area Strategy ques;ons 33, 35, 37. 
12 See Chapter 3 – Theme 2: Ques;on 17. 
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21. We advise accordingly. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11th January 2024.       Sarah Reid KC 

         Constanze Bell 

          

Kings Chambers 

       Manchester,   

       Leeds,    

       Birmingham. 

 

 
 
 

 

 

 


